LUISTEREN Ik vind dat de vraag 'Hoe gaat het?' vaak onderschat wordt. Waarom? Omdat het een nietszeggende beleefdsheidvorm kan worden. Maar als je na die vraag ook echt en oprecht de tijd neemt om naar het antwoord te luisteren dan creëer je ruimte... Die ruimte en tijd wil ik ook echt geven aan anderen. Ik wil een Compagnon De Route zijn die, waar nodig even mee wandelt en oprecht vraagt hoe het gaat, zodat je daarna nog beter weet wat de route is die je echt wilt bewandelen. POSITIVITEIT Positiviteit in de vorm van humor en speelsheid. Waar het kan wil ik het kind in mezelf ruimte geven om te spelen en plezier te halen uit wat de omstandigheden me bieden. Ik zoek ook bij anderen steeds opnieuw naar de sparkle of de genster. Hoe? Gewoon, door tijdens een gesprek te scannen naar het moment dat die ogen beginnen te blinken en daar dan op voort te bouwen. DE GROENE STILTE Wat wil ik heel graag bereiken? En hoe kan ik op dat punt komen, dat is telkens weer de vraag voor mij. Hoe komen de antwoorden op die vragen? Soms helemaal niet, maar vaak door eerst een rustpunt te vinden voor ik weer richting actie ga. Dat punt vind ik het beste door de stilte en de natuur op te zoeken. Daar, in die groene stilte komen vaak antwoorden en weet ik ook het beste wat zinvol aanvoelt voor mij. Als ik dan ook echt luister komen de bewustere keuzes richting balans vanzelf.
METHODIEKEN
Zelfdeterminatietheorie Waarderende benadering (“Appreciative Inquiry”) Talentgericht werken Krachtgericht coachen Positieve psychologie Oplossingsgericht werken Op maat uitgewerkte oefeningen die je onmiddellijk richting actie helpen Inspirerend coachen: Coaching als een krachtig instrument om resultaten te verbeteren, communicatie en samenwerking te optimaliseren, meer ideeën te genereren of een andere aanpak te ontwikkelen. Kortom jou laten groeien, door de juiste vragen te stellen en daar de juiste ondersteuning bij te bieden. Kaizen, of 'De kunst van ministapjes', in plaats van op zoek te gaan naar een drastische verandering die heel veel van je vraagt eerder zoeken naar die kleine stapjes die je vooruit kunnen helpen. Door alle kleine succeservaringen kom je uiteindelijk met veel voldoening bij je grotere doel in plaats van vast te lopen op heel grote goede voornemens. Wandelcoaching Heel wat van mijn coachings gaan wandelend door in de natuur, in het bos, vaak zorgt dit voor rust en inspiratie
ERVARING
Ik werkte vijftien jaar als opvoeder/begeleider . De eerste drie jaar deed ik dat als studiemeester in een internaat, daarna als begeleider van mensen met een beperking. Ik heb er heel veel geleerd over individuele begeleiding van mensen. Over wat ze graag willen en mogelijke drempels en obstakels hierin. In beide jobs was het van belang om goed aan te voelen waar ieders individuele noden liggen en op zoek te gaan naar de vraag achter de vraag. Ik stimuleerde de mensen om hun eigen leven in handen te nemen met als grote doel zelfredzaamheid verhogen en hen begeleiden naar een zelfstandig en emancipatorisch bestaan. Dit is wat ik ook als coach belangrijk vind: ' Compagnon de route ' zijn, vragen stellen en luisteren en op basis daarvan samen met jou bepalen wat je doelen zijn en wat hierin je eerstvolgende stap is. Ik heb ondertussen als coach verschillende individuele trajecten succesvol begeleid. Dat kan over heel veel verschillende zaken gaan maar enkele voorbeelden hiervan zijn faalangst willen aanpakken, meer zelfvertrouwen willen, willen leven naar je eigen waarden, zingeving zoeken, prioriteiten stellen etc.
What makes me sparkle?
Heel veel zaken :-) Zingen, coachen, wandelen, voor dieren zorgen, lezen van inspirerende boeken, podcasts beluisteren, voorlezen en poppenkast spelen voor mijn kinderen, zelf verhalen schrijven, ideeën bedenken en uitwerken voor spelen/workshops, stilte en natuur opzoeken om te herbronnen, gelijk welke bibliotheek… vooral dan als er ook een mooie stilte hangt. Een reis van duizend mijl begint met de eerste stap Lao Tsé
Hans De Keyser 0486 36 18 68 hans@sparkle-loopbaancoaching.be www.hansdekeyser.be
Hans De Keyser Loopbaancoach ( Wetteren en Zottegem)
Meer info
back
OPLEIDINGEN
Gentle Teaching Mindfulness in de zorg voor jezelf: 8-weken training bij Johan Van de Putte Postgraduaat inspirerend coachen.